[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

image
theoriecursus-denhaag-rijschoolgul

Het CBR is bekend met de methode die deze partijen hanteren. En het heeft zeker onze aandacht. Nederland kent echter vrijheid van onderwijs. Iedereen bepaalt zelf hoe hij zich voorbereidt. Voordat iemand zelfstandig de weg op mag, moet hij slagen voor zijn theorie-examen en moet hij tijdens het praktijkexamen laten zien dat hij veilig rijdt. Dat betekent dat je de verkeersregels goed toepast en gevaren uit de weg gaat.

Het CBR zet voortdurend stevig in op de verbetering van het theorie-examen: 

In de afgelopen twee jaar zijn er meer dan 1000 nieuwe vragen aan het theorie-examen toegevoegd.
Onze vragenbanken hebben meer dan 4000 vragen.

Maandelijks komen er 60 nieuwe vragen bij.

Onze afbeeldingen worden vernieuwd en ongewenste ezelsbruggetjes zijn uit het examen gehaald en dat blijven we doen.
De antwoordvolgorde wordt automatisch gerandomiseerd.

Elke kandidaat krijgt een ander examen dan zijn buurman en bij een herexamen krijgt een kandidaat altijd een ander examen.
Wij zetten de modernste preventietechnieken in om te voorkomen dat de examenvragen worden gestolen.
Bij vermoeden van fraude schakelen wij altijd de politie in.

Ons nieuwe afnamesysteem is afgelopen jaar uitgerold. Nu hebben wij de mogelijkheid om nieuwe moderne methodes van examineren toe te passen, zoals bijvoorbeeld bewegend beeld. Daarmee toetst het theorie-examen nog beter of kandidaten gevaar herkennen en kennis en inzicht hebben in de verkeersregels.

Verdere vragen:

Heeft het CBR de afgelopen jaren theoriescholen uitgesloten van de mogelijkheid om theorie-examens te reserveren voor kandidaten die op de hierboven beschreven methode leerlingen klaarstomen? (of op andere wijze sancties genomen tegen dit soort scholen)

We hebben geen rijscholen uitgeschreven op grond van hun lesmethoden. Er zijn wel opleiders uitgeschreven vanwege geweldpleging, fraude (opnames die werden gemaakt van examens).

Zo ja, welke scholen?

Uit oogpunt van privacy doen we hierover geen mededelingen.

Heeft het CBR wel eens eigen mensen (of externe) naar zo’n turbo-school gestuurd om kennis te nemen van de lesmethode en trucjes?

Wij zijn op de hoogte van deze methodes.

Leerlingen wordt trucjes aangeleerd waar, voor het beantwoorden van de vraag, geen theoretische kennis/inzicht meer nodig is. Het CBR noemt het zelf ‘niet ethisch gedrag, waarbij de kandidaat trucjes leert i.p.v. theoriestof’. Hoe kan het dat elke week honderden jongeren op deze manier nog hun theoriecertificaat halen?

Zie onze kernboodschap.

Is het CBR van mening dat kandidaten die op deze methode slagen voldoende theoretisch gekwalificeerd zijn voor het verkeerspraktijkexamen?

Voordat iemand het rijbewijs waardig is moet hij laten zien dat hij veilig en verantwoord aan het verkeer kan deelnemen. Dat betekent dat je de verkeersregels goed toepast en gevaren uit de weg gaat. In de praktijk zien wij en de rijschoolbranche dat kandidaten die met dergelijke cursussen geslaagd zij voor het theorie-examen veel meer lessen en herexamens nodig hebben om te slagen voor het praktijkexamen. [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]