Faalangstexamen
Streep Banner

Faalangstexamen

 

Het faalangstexamen is speciaal bedoeld voor examenkandidaten die niet optimaal kunnen presteren omdat zij gehinderd worden door faalangst.

Het faalangstexamen duurt 80 minuten in plaats van de gebruikelijke 55 en wordt afgenomen door een speciaal voor het faalangstexamen opgeleide examinator. Een belangrijk verschil met een gewoon rijexamen is dat je zelf 1 of meerdere time-outs mag vragen tijdens het faalangstexamen. Zo kun je weer even tot rust komen als je erg nerveus wordt. Je examinator kan je tijdens het faalangstexamen ook een time-out opleggen als hij denkt dat dit nodig is. Het faalangstexamen is verder niet makkelijker dan het CBR rijexamen, je moet aan dezelfde eisen voldoen als ieder ander.

Weet je van jezelf dat je faalangst hebt, dan kan je naast het kiezen voor het faalangstexamen ook kiezen voor een rijinstructeur die gespecialiseerd is in het opleiden van kandidaten met faalangst. Een faalangstinstructeur heeft hiervoor een 2-daagse training gevolgd bovenop zijn basis licentie. De meeste rijscholen die een rijinstructeur hebben die gespecialiseerd is in het begeleiden van leerlingen met faalangst, vermelden dit duidelijk op hun website. Je kunt dan al vanaf je eerste rijles bezig zijn met het onder controle krijgen van je faalangst en niet pas op de examendag zelf!

Momenteel kun je alleen voor de categorie B (auto) een faalangstexamen afleggen.

Voor wie geschikt?
  • Als je faalangst hebt voor examensWat is er anders aan het faalangstexamen?
    Je krijgt een examinator die is getraind in het begeleiden van mensen met faalangst. Er is meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen.
Leeftijd
  • Vanaf 17 jaarSlaag je vóór je 18e?Dan mag je tot je 18e rijden als er een coach naast je zit. Bijvoorbeeld je vader of je moeder. Hiervoor heb je een begeleiderspas nodig. Deze kun je aanvragen bij 2toDrive. De begeleiderspas kost geld.

 

Welke taal is mogelijk?
  • Nederlands.Andere taal
    Wil je examen doen in een andere taal dan het Nederlands? Je moet dan zelf voor een tolk zorgen.
Wat wordt getoetst? De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

  • je beheersing van de auto
  • kijkgedrag
  • of je goed voorrang verleent
  • inhalen
  • in- en uitvoegen
  • rijden op kruispunten en rotondes
  • verrichtingen
Duur
  • 80 minuten (inclusief rit van 35 minuten)
Kosten
  • €141,00Extra kosten rijschool
    Mogelijk rekent je rijschool nog extra kosten. Bijvoorbeeld omdat die het praktijkexamen voor je aanvraagt en een auto en instructeur beschikbaar stelt.
Waar? Je kunt examen doen op 1 van de 55 praktijkexamencentra
Hoe aanvragen? Alleen aan te vragen door je rijschool. Mogelijk rekent die hiervoor extra kosten.

Wat kan Rijschool Gul voor jou betekenen?

Rijschool Gul is gespecialiceerd om leerlingen met faalangst te begeleiden om tot een goed examen te brengen. Dit kan in een gewoon examen zijn of een speciaal faalangstexamen bij het CBR.

Je kunt bij Rijschool GUL een proef rijles aanvragen voor een rijles als je denk dat je last heb van Faalangst kunnen we dit dan bespreken en zullen wij een intake gesprek met je houden om te kijken hoe we het gaan aanpakken. Je krijgt dan ook een planning van de rijlessen om zo goed mogelijk naar het rijexamen toe te werken.

Je kunt ook een zelf test doen op www.faalangst.nl of www.123test.nl om te kijken of je moet overwegen om het speciale rijexamen aan te vragen. Ga je met Rijschool Gul samen het traject bekijken.

Voor meer informatie bel ons gerust 0642166674

 

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.

Call Now Button